Keep on fighting benefiettoernooi 2019

Op zaterdag 6 juli werd bij vv Hoogland het 3e benefiettoernooi georganiseerd door de stichting Keep on Fighting N.A.H. Deze stichting richt zich op mensen die leven met een Niet Aangeboren Hersenletsel.

Acr3406022966828828864207

Op 15 februari 2015 werd Joey Snijders, tijdens een autorit, getroffen door een hersenbloeding en sindsdien leeft hij met beperkingen. Tijdens de revalidatieperiode is het initiatief ontstaan om een stichting op te richten om geld in te zamelen voor een stabiele toekomst voor Joey en anderzijds om geld in te zamelen als aanvulling op de zorg voor Joey en aandacht vragen, en (financiële) hulp bieden voor deze groep mensen die nog een groot deel van hun leven voor zich hebben. De stichting richt zich op jongeren in de leeftijdscategorie van 25 – 35 jaar en indien mogelijk ook ouder.

In 2016 was er het eerste initiatief met een benefietwedstrijd. En vanaf 2017 werd dit omgezet in een jaarlijks benefiettoernooi wat tot nu toe alle jaren bij vv Hoogland plaatsvindt. Onder een heerlijk zonnetje druppelen van 09.30uur de teams binnen op het sportpark waar alles door de organisatie al in gereedheid is gebracht. Naast het inzamelen van geld is de kernwoorden voor vandaag gezelligheid, saamhorigheid en plezier. Zaken die allemaal duidelijk, zichtbaar en hoorbaar, aanwezig waren vandaag.

Het toernooi wordt gespeeld in de 7 tegen 7 vorm en bestaat uit 2 categorieën te weten de recreatieve kant en de prestatieve kant van het toernooi. Voor de eerste categorie hadden zich 9 teams ingeschreven en voor de tweede categorie waren dat er 10. De teams werden verdeeld over 4 poules (2 x 2). Dat het toernooi nog steeds aan populariteit en bekendheid wint kunnen we afleiden uit het feit dat er dit jaar weer 3 teams meer meedoen dan vorig jaar. De leiding van deze dag is in handen van Bastiaan Manschot die het geheel aan elkaar praat en ook de tijden van de wedstrijden in de gaten houd en ervoor zorgt dat de teams steeds op tijd klaar staan voor de volgende wedstrijd. Hij wordt geassisteerd door een aantal vrijwilligers die voor het wedstrijdsecretariaat zorg dragen, de scores ophalen en bijwerken etc. Kleine onvolkomenheden worden door hen ook vakkundig opgelost zonder dat de deelnemers daar hinder van ondervinden. Tijdens het toernooi spreken we met verschillende teams om naar hun achtergrond en motivatie te vragen voor deelname hieraan. Steeds horen we andere verhalen maar wel met een rode draad. Vrijwel allemaal hebben ze binding met Joey en de familie Snijders. Zo speelt in het team “Vogels voor Joey” een oud schoolmaat van Joey die hem al vrijwel zijn hele leven kent. Bij Jeroen en Co speelt Daan van der Valk die een teamgenoot was van Joey bij GVVV Veenendaal van 2010 – 2013. Hij herinnerd zich Joey als een geweldige linksbuiten met een fantastische voorzet. Daarnaast bezit Joey veel humor en was hij een echte gangmaker in de kleedkamer zo verteld Daan. Bij het team Keep on Fighting is de beste maat van Joey de coach en heeft hijzelf de overige spelers gevraagd. De vriendschap is al langer dan 20 jaar en is al die tijd uitstekend  gebleven.

Ook het contact met de ouders van Joey is onder alle omstandigheden meer dan goed gebleven. Villa Dramatica nodigt uit om te vragen waar de naam vandaan komt. Het blijkt dat dit team bestaat uit veel tennissers en oud leerlingen van Dave Snijders. (Dave is de broer van Joey). Ze hadden hun prestaties vooraf goed ingeschat. Ze eindigen als laatste in de poule.  Duif en Vrienden is natuurlijk ook zoiets waarvan je denkt waar zou dat vandaan komen. Dit blijkt gerelateerd te zijn aan het haarkleur van één van de spelers in combinatie met een duif.  Dit team wordt gecoached door een speler, Simon Brouwer, uit het team wat Joey vorig jaar zelf heeft samengesteld en die nu zelf een team op de been heeft gebracht. Joey heeft ook samen gespeeld met Simon bij GVVV en hij komt maandelijks op bezoek. FC Stookie is de ploeg met een missie vandaag. Zij hebben immers vorig jaar de 1e prijs gepakt in de recreatieve poule en zijn vastbesloten het dit jaar weer dunnetjes over te doen. Tot slot mag natuurlijk niet onvermeld blijven de deelname van het vrouwenteam van ASC Nieuwland. Zij hadden het toernooi via facebook ontdekt en doen voor het eerst mee dit jaar. Gelet op het enthousiasme van de dames zal het vast niet de laatste keer zijn dat ze deelnemen.  Zo is iedere ploeg hier met zijn eigen achtergrond en relatie met Joey, die zelf ook aanwezig is vandaag, en de familie Snijders. Inmiddels zijn de poule wedstrijden in volle gang en gaat het er fanatiek aan toe op de velden. In de prestatie poule A zijn het Yellow Clow en Duif en Vrienden die het verschil maken en de concurrentie achter zich laten. In poule B zijn het Jeoren en Co en Baas boven Baas die de toon zetten.

Acr34060229668288-11185210

De recreatieve poule C wordt kleur gegeven door Vogels voor Joey op afstand gevolgd door Broca Sport en De Reinaerde Boys. In poule D tenslotte beantwoordt FC Stookie aan de verwachtingen gevolgd door KVVA (Katholieke Voetbal Vereniging Amersfoort). In deze poule zitten ook de dames van ASC Nieuwland en ondanks hun hartverwarmende inzet lukt het ze niet om punten te pakken in de poule wedstrijden. Maar scoren doen ze wel en dat wordt dan ook uitbundig met het hele team gevierd.

Nadat de poulewedstrijden zijn afgewerkt worden alle teams voorzien van een lunchpakket aangeboden door de sponsors van deze dag. Door de vrijwilligers zijn liefst 600 broodjes klaargemaakt die gretig aftrek vinden bij de teams. Ook de vitamines ontbreken niet om de teams klaar te stomen voor deel twee van het toernooi wanneer er echt om de prijzen zal worden gespeeld. In de troostronde spelen Keep on Fighting en ASC Nieuwland met 1 – 1 gelijk tegen elkaar waarna KOF de strafschoppen iets beter neemt waardoor de dames als laatste eindigen. De kwartfinale rondes moeten beslissen wie er in de finale komt. Jeroen en Co verslaat door een fraaie kopbal Duif en Vrienden met 1 – 0 en komt hiermee als eerste in de finale. De andere wedstrijd tussen Yellow Clow en Baas boven Baas eindigt in 2 – 2 zodat strafschoppen de beslissing moeten brengen. Baas boven Baas neemt deze beter zodat de finale in de prestatie categorie gaat tussen Jeroen en Co en Baas boven Baas.

De recreatieve poule finale gaat tussen Vogels voor Joey en FC Stookie. De Vogels winnen na strafschoppen van KVVA en FC Stookie gaat door naar de finale nadat Broca Sport zich heeft teruggetrokken. De overige teams strijden om de plaatsen 5 tm 17. Gedurende de middag spreken we ook met Rob Snijders, de vader van Joey en met Erwin Snijders de oom van Joey. We vragen Rob wat een dag als vandaag met Joey doet. Hij geeft aan dat dit het herstel van Joey bevorderd. Hij wil mensen zien en bezig worden gehouden. Hij zit veel thuis bij zijn ouders terwijl de beste therapie is meedraaien in het normale leven. Ook verteld hij dat Joey, in aangepaste vorm, zijn werk bij Reinaerde weer op heeft kunnen pakken. Reinaerde wil bijdragen aan de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking. Joey begeleid daar mensen met een beperking. Rob geeft ook aan hoe belangrijk het is om de mensen te accepteren zoals ze zijn en Joey in zijn waarde te laten zoals hij was voor zijn ongeluk. Hij maakt ook duidelijk dat Joey niet ziek is maar een beperking heeft.  Erwin, zijn oom, verteld dat Joey zijn alles is voor hem, er voor hem wil zijn en alle mogelijke support aan Joey en het gezin Snijders geeft in wat nodig is. Ook hij is heel deze dag druk in de weer met het regelen en ondersteunen van alle activiteiten. Halverwege de middag worden de finales afgewerkt. In de prestatieve finale is uiteindelijk Jeroen en Co, een mix van spelers van SV Geinoord en JSV Nieuwegein, een maatje te groot voor Baas boven Baas zij winnen de finale met 4 – 1. Bij de recreatieve finale moet FC Stookie de titel verdedigen tegen Vogels voor Joey. Laatgenoemde wint uiteindelijk met 3 – 1 en worden winnaar in die categorie na vorig jaar nog als laatste te zijn geëindigd.

Acr34060229668288-28849201

Tijdens de prijsuitreiking is er nog een moment van wat echte vriendschap inhoud als Vrienden en Collega’s van de familie Snijders een bedrag van € 515 overhandigen aan Joey als bijdrage voor een revalidatietraject in Amerika. Nadat de bekers zijn uitgereikt aan de winnaars is er ook een speciale aanmoedigingsprijs voor het team wat laatste is geworden. Dat waren de dames van ASC Nieuwland en zij ontvangen een bijzondere sleutelhanger. Voetballend gezien was het ook een prima toernooi met alles erop en eraan. Fraaie individuele acties, mooie goals, miraculeuze reddingen maar ook onwaarschijnlijke missers het was er allemaal deze dag. En deelnemers uit vrijwel alle leeftijdscategorieën. Een aantal spelers was zelfs nog jonger dan 10 jaar maar ook zij stonden hun mannetje net als de dames en spelers van het G-team.

Daarna neemt Rob Snijders het woord en bedankt, namens de stichting, alle aanwezigen voor hun komst en bijdrage aan het goede doel. Hij spreekt ook de wens uit dat er volgend jaar meer dames teams mee zullen doen (helaas had een tweede dames team net voor het toernooi afgezegd). En zonder scheidsrechters natuurlijk geen toernooi. Zij worden in het zonnetje gezet en ontvangen een shirt van de stichting. Ook bedankt hij alle andere vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt om het toernooi te organiseren. Hij vraagt de aanwezigen allemaal om nog te blijven omdat er nog een veiling zal worden gehouden voor het goede doel met bijzondere veilingstukken.  Helaas gaat het tijdens de veiling regenen waardoor er toch wat mensen eerder naar huis gaan waardoor er wellicht iets minder biedingen zijn op de bijzondere veilingstukken. De volgende zaken komen voorbij in de veiling. Gesigneerd wedstrijdshirt van Heracles met broekje en kousen, keeper shirt van IJsselmeervogels en shirt van Berry Powell uit zijn tijd bij IJsselmeervogels, arrangement in de business club van Sparta Nijkerk bij een thuiswedstrijd komend seizoen. En uit Amsterdam komen de volgende zaken vandaan. Gesigneerd shirt van Sjaak Swart, 81 jaar inmiddels en nog altijd actief, gesigneerde voetbalschoenen van Donny van der Beek zowel gebruikt als een nieuw. Het hoogtepunt van de veiling is een Lithografie van Johan Cruijff. Een echt collectors item aangezien er maar 3 exemplaren van in Nederland zijn. Totaal brengt de veiling een kleine € 2.100 op.

Acr3406022966828824433224

De veiling is ook het laatste deel van de dag die zo rond 16.30uur wordt afgesloten en verder wordt voortgezet in kantine van vv Hoogland met een hapje en een drankje.  We sluiten af met een woord van dank aan alle sponsors die een (financiële) bijdrage hebben geleverd aan deze dag. De vele vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet en natuurlijk de vv Hoogland voor het beschikbaar stellen van de accommodatie deze dag en de het barpersoneel. Hartverwarmend allemaal. Maar de grootste dank gaat uit naar de deelnemers deze dag want zonder jullie geen benefiettoernooi. En dat het geslaagd is dat is zeker getuige de toezegging de SV Zeist om volgend jaar met minimaal één bus te komen maar waarschijnlijk met twee. Ook de doelstellingen dat het de saamhorig, gezellig en plezierig moest zijn, zijn allemaal ruimschoots gehaald.

Piet den Ouden