Joey Snijders – Ook na zijn ongeluk een goedlachse sportman

Joey Snijders zat bij mij op het sportcollege in Amersfoort, ik ken hem via gezamenlijke vrienden en natuurlijk vanuit het voetbalcircuit. Hij kreeg een hersenbloeding tijdens het auto rijden. Zijn auto sloeg over de kop en hij wordt in kritieke toestand naar het UMC in Utrecht gebracht. Zijn spraak is verminderd en zijn rechterzijde van zijn lichaam is aangedaan hierdoor kan hij amper bewegen. Wat er met Joey is gebeurd raakt me. Een fitte sportman die net als ik nog midden in het leven staat.

Al anderhalf jaar ben ik als Oefentherapeut Cesar werkzaam en hierdoor volg ik met interesse de verhalen over de therapie die Joey krijgt. Ik verneem dat Joey na zijn verblijf in het revalidatiecentrum een beetje stil valt qua therapie. Zijn ouders en familie proberen de beste zorg voor Joey te krijgen met als uiteindelijke doel om een revalidatie traject in Amerika te volgen. Bij mij begint het van binnen te kriebelen omdat ik het raar vind dat Joey niet verder kan revalideren door middel van intensieve therapie. Als Oefentherapeut Cesar ben ik werkzaam binnen Instituut Jacob Cats te Ermelo en hier leg ik voor of wij iets voor Joey kunnen betekenen. Ik zou graag met hem aan de slag gaan om te kijken of we vooruitgang kunnen bereiken. Binnen Instituut Jacob Cats werken verschillende disciplines onder een dak. Er is o.a. oefentherapie cesar, fysiotherapie, manuele therapie en bewegingsagogie. Ook hebben we als een van de weinige praktijken in Nederland de beschikking over de AlterG. De AlterG vermindert de zwaartekracht ofwel het lichaamsgewicht. Deze loopband vormt een luchtdichte omgeving om het lichaam, zodat het lichaam als het ware omhoog wordt gelift. Door deze heffing kan het lichaamsgewicht worden verminderd met maximaal 80%. Ik zoek contact met Rob Snijders, de vader van Joey en stel hem voor om samen met Joey langs te komen om te kijken of we iets voor Joey kunnen betekenen. Rob is erg enthousiast en gaat op mijn aanbod in.

Inmiddels werk ik al zes maanden intensief met Joey samen. Ik werk tijdens het behandeltraject binnen de praktijk samen met Sanne en Bart (beide bewegingsagogie) en Edwin (fysio-/manueel therapeut). Niet alleen binnen het team maar ook de patiënten binnen Instituut Jacob Cats weten binnen de kortste keren dat die jongen met die vrolijke lach en het onverbiddelijke doorzettingsvermogen Joey is. Door zijn goede humeur en zijn onderlinge grapjes trekt hij in positieve zin veel aandacht. Patiënten vragen daarom ook vaak hoe het met Joey gaat. We zijn de afgelopen vijf maanden intensief bezig geweest met het opbouwen van de therapie. Allereerst hebben we gekeken naar wat Joey al kon, wat hij nodig heeft voor in het dagelijkse leven en natuurlijk wat hij weer wilt kunnen. De belangrijkste doelen die centraal staan in de behandeling zijn: Verbeteren van zijn zit- en sta functie, verbeteren van de kracht van zijn rechterbeen, verbeteren van zijn rompstabiliteit en het verbeteren van transfers.

Waar ik voorheen weinig contact met Joey had zie ik hem nu drie keer in de week en hebben we een goede klik. Tijdens de behandelingen zijn we serieus bezig maar hebben we ook veel lol. We klieren een beetje in het rond met de andere collega’s en hij krijgt mijn vrouwelijke collega’s zelfs zo ver dat ze een blonde pruik kopen en deze dragen wanneer hij aanwezig is. Dit omdat Joey blondines nog steeds het leukst vindt. Joey vertrouwt me tijdens het bewegen en dat zorgt ervoor dat we dichter bij onze doelen kunnen komen. In de afgelopen maanden is Joey binnen

elk opzicht vooruitgegaan. Joey staat met behulp van een tillift in de AlterG. Die zorgt ervoor dat Joey zijn balans kan houden. Waar hij de eerste keer op 20 procent van zijn lichaamsgewicht en nog niet met gestrekte benen in de loopband kon staan, staat hij nu zelfstandig. Dit mede doordat zijn rompstabiliteit is verbeterd. Hierdoor kan hij nu ook zelfstandig zitten en met minimale hulp opstaan. Ook het verschil in de kracht en functie van zijn rechterbeen is verbazingwekkend. Ik probeer door onder ander andere het doorbewegen van zijn rechterbeen pijnprikkels uit te lokken zodat hij deze kan gebruiken om kracht te geven met zijn rechterbeen. Dit resulteert dat hij meer gevoel krijgt, met minimale hulp kan staan en de loopbewegingen steeds meer onder controle krijgt. Wat helaas nog niet lukt is om zelfstandig met zijn rechterbeen naar voren te stappen. Maar doordat Joey nu zo sterk is in zijn romp proberen we hem aan te leren dat hij deze kracht gebruikt om zijn rechterbeen naar voren te zwaaien. Doordat dit wél lukt heeft Joey de afgelopen weken al meerdere stappen in de AlterG gelopen. Een hele vooruitgang dus! Naar de toekomst kijkend hoop ik dat Joey zijn dagelijkse activiteiten enigszins zelfstandig uit kan kunnen voeren. We hebben nog een flink aantal kilometers af te leggen maar we zijn al op de goede weg… #Keeponfighting!

Kevin Melessen Oefentherapeut Cesar Instituut Jacob Cats

Nieuwsarchief

Sta op stoel

Update Joey

Update Joey Snijders